VIZSGÁLAT – DIAGNÓZIS

Az aranyér- és a többi végbél betegség legnagyobb veszélye valójában az öndiagnózis. Sajnos ügyfeleink gyakran már csak akkor találnak meg minket, amikor túl vannak ígéretes kenőcsökön, a betegség rosszabbodását okozó ülőfürdőkön, kétes forrásból származó szereken, vagy önjelölt specialistákon.

Mint minden betegség esetében, a gyógyulás legfőbb kulcsa a pontos diagnózis. Ezért a tüneteivel hozzánk fordulót egy alapos első vizsgálat várja.

A vizsgálat három részből áll:

Kezelőorvosa alapos anamnézist készít

a vizsgálat első része

Kezelőorvosa számára az alábbi témák megbeszélése fontos kiindulópont a vizsgálatok folytatása és a kezelési terv felállítása szempontjából:

  • A széklet gyakorisága, állaga
  • Székelés körüli panaszok – fájdalom, vérzés,
  • Végbél állapota – csomó, viszketés, váladékozás
  • Kontinencia állapota – széklettartás, széltartás
  • Korábbi panaszok, kezelések
  • Haspuffadás, fogyás
  • Családi anamnézis
  • Gyógyszerszedés, allergiák
vizsgalat_elso_resze

Korai stádiumú állapot esetén Barron ligatúrát alkalmazunk, ami gumigyűrű segítségével szorítja el a beteg visszereket. Az infravörös fotokoaguláció módszer hasonlóan kíméletes a kettőt kombinálva pedig az eredmény jó és tartós. Mivel a kezelt terület a végbél idegvégződésektől mentes szakaszán található, ezért a kezelés fájdalommentes. Abban az esetben, ha a betegség előrahaladottabb, elhanyagoltabb állapotú, akkor előfordul, hogy műtére van szükség. A műtéteket lehetőség szerint ambulanciánkonk végezzük helyi érzéstelenítésben.

vizsgalat_masodik_resze

manuális vizsgálat

a vizsgálat második része

A legkényelmesebb pozícióban, oldalfekvésben, felhúzott lábbal, letakarva történik a manuális vizsgálat. Így van alkalma a  leginkább ellazulni és lehetővé tenni, hogy proktológusa jól érzékelje a záróizmok állapotát.

ne halogassa a vizsgálatot, jelentkezzen be hozzánk!

műszeres vizsgálat

A vizsgálat harmadik része

A végbél 5-8 cm-es szakaszának vizsgálata egy apró, 2 cm átmérőjű műszerrel, ún anoscoppal történik. A műszer képes arra, hogy a külső és belső aranyér és nyálkahártya állapotát felnagyítva kivetítse. 

A vizsgálat teljesen fájdalommentes.

A vizsgálat nem igényel különösebb felkészülést a székletürítésen kívül. Koplalás, hashajtás, beöntés nem szükséges, sőt akár káros is lehet, kérjük, kerülje.

vizsgalat_harmadik_resze