mit_nevezunk_aranyernek

Dr. Benis Éva

Sebész szakorvos – Proktológus

Székesfehérváron születtem és éltem egészen a gimnáziumi évek végéig. Kisiskolás korom óta zongoráztam. Napi rendszerességgel gyakoroltam majdnem 12 éven keresztül. 14 évesen hoztam meg életem első komoly döntését, amikor is a konzervatórium és a zenei pálya iránt való végleges elköteleződés helyett egy neves gimnáziumban folytattam tanulmányaimat. Humán beállítottságú embernek tartottam magam, imádtam az irodalmat, a történelmet és az idegen nyelveket. Előtte soha nem készültem orvosi pályára, édesanyám inspirációjára a gimnázium utolsó évében döntöttem el, hogy orvos szeretnék lenni, mely életem legjobb döntésének bizonyult.

2012-ben végeztem a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karán „summa cum laude“ minősítéssel. Már az egyetemi éveim alatt is fontos volt számomra, hogy külföldi tapasztalatokat szerezzek, szakmai gyakorlataim nagy részét külföldön töltöttem olyan neves klinikákon, mint a svédországi Lund University Hospital vagy a kanadai Université of Montreal. Ezenkívül az utolsó, szakmai évemet Franciaországban a Bordeaux-i Egyetemi Klinikán töltöttem, mely életem meghatározó éve volt. A szakmai tapasztalatokon és a magas szintű nyelvtudáson túl életre szóló barátságokat is kötöttem.

A diploma megszerzése után kezdő orvosként Németországban és Svájcban dolgoztam pár hónapot sebészeti osztályon, de a szívem hazahúzott és 2012 decemberében visszatértem szülővárosomba. A Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Általános Sebészeti Osztályán helyezkedtem el, ahol mind a mai napig dolgozom Altorjay Áron Professzor Úr szakmai irányítása alatt.

2019-ben általános sebész szakvizsgát szereztem „kiválóan megfelelt” minősítéssel, majd 2022-ben klinikai onkológiából szakvizsgáztam.

Az elmúlt évtizedben a sebészet széles spektrumában szereztem tapasztalatokat: az általános sebészeti kórképek konzervatív és műtéti ellátása (sérvműtét, epeműtét, proktológia, szeptikus sebészet) mellett, érdeklődési területem a daganatsebészet felé irányult (emlő, bőrtumorok, vastagbél sebészet). Az „onkoteam” rendszeres résztvevőjeként – mivel a magas szintű tudást és az állandó élethosszig tartó tanulás alapelvét vallom – fontosnak tartottam, hogy az általános sebészeten túl klinikai onkológiából is szakvizsgát szerezzek.

Szabadidőmben ha csak tehettem utaztam, kezdetben édesanyámmal, majd később a férjemmel, hiszen ez töltött fel igazán. Két évvel ezelőtt megszületett a kisfiam, aki miatt egy időre szögre akasztottam a túracipőmet és a hátizsákomat. A munka mellett jelenleg ő tölti ki a mindennapjaimat, de neki is igyekszem apránként megmutatni a világot.

A Proctoline Klinikán a sebészet egy szűkebb területén, az aranyér-és végbélbetegségek kezelésében veszek részt. A proktológia iránt már a szakvizsgámat megelőzően is nagy érdeklődéssel fordultam, rendszeres résztvevője vagyok a Budapest Proctology Meeting-nek. Willner Doktornak köszönhetően pedig a legmodernebb eljárásokat ismerhettem meg e területen.

Munkám során törekszem a legoptimálisabb funkcionális eredményre, valamint nagyon fontos számomra a nyugodt, harmonikus légkör, mely egy proktológiai rendelésen jellegénél fogva elengedhetetlen, hogy a pácienst maximális odafigyeléssel tudjam ellátni az orvos-beteg bizalmi viszony tiszteletben tartása mellett.